Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Rode wijn helpt grauwe staar beperken.

Onderzoekers van het oogziekenhuis in Reykjavik hebben aangetoond, dat het met mate drinken van rode wijn de kans op het ontstaan van grauwe staar bij ouderen vermindert. De onderzoekers volgden vijf jaar lang een groep ouderen van boven de 55 jaar. Het drinken van rode wijn zorgt eveneens voor een vertraagd ontstaan van de gevaarlijke oogziekte glaucoom en andere met ouderdom samenhangende oogverslechterende kwalen.

De wetenschappers zetten hun onderzoek op, om te zien of er een samenhang bestaat tussen oogkwalen en het nuttigen van alcoholhoudende dranken. Het onderzoek toont aan, dat niet-drinkers en ‘heavy-users’ van welke soort alcoholhoudende drank dan ook een verhoogd risico lopen op het ontstaan van oogkwalen, terwijl mensen die met mate alcoholhoudende dranken gebruiken half zo veel risico lopen. Onder matig werd in het onderzoek verstaan alles tussen 2-3 glazen per maand tot 2-3 glazen per dag. Opmerkelijk is, dat de beschermende (of remmende) effecten het sterkst bleken bij rode wijn en juist het minst sterk bij mensen die met mate gedistilleerd drinken, maar de positieve effecten waren er bij deze laatste groep nog wel. Bierdrinkers bleken een verhoogd risico te hebben op het ontstaan van grauwe staar.

Ook in Nieuw Zeeland doen wetenschappers onderzoek naar de effecten van eten en drinken op het ontstaan van oogziekten. ‘Gezond eten blijkt één van de belangrijke zaken om het ontstaan van ouderdoms oogkwalen zolang mogelijk uit te stellen en waar nodig te vertragen. Het is één van de bijkomstige onderzoeksresultaten uit de massale onderzoeken naar de effecten van het zogeheten ‘mediterrane dieet’. Dat zegt dr. Lesley Frederikson, National Director van de Nieuw Zeelandse Associatie van oogspecialisten (optometrists). ‘Mensen beseffen dat meer en meer, naarmate de positieve effecten van het mediterrane dieet ter voorkoming van hart- en vaatziekten, wereldwijd erkend worden.’ Frederikson beveelt ouderen aan om vitaminerijke voeding te eten, met veel mineralen en anti-oxidanten en met zo min mogelijk vet. Verder beveelt hij tweemaal per week vis aan als hoofdgerecht. ‘Aan het rijtje kan nu dus ook twee tot drie glazen rode wijn per dag worden toegevoegd ter voorkoming van slechter zicht en als gevolg daarvan een minder kwaliteit leven met grote kans op complicaties (botbreuken als gevolg van eerder vallen), depressieve buien en als gevolg daarvan versnelde opname in een verpleeginstelling.

Bron: het slijtersvakbladReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 02 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/rodewijnhelptgrauwestaarbeperken.htm