De schroefdop wordt in toenemende mate gezien als alternatief voor natuurkurk, met name voor wijnen die binnen afzienbare tijd geconsumeerd worden.
Professor Feuillat van de Universiteit van Dijon vond afgelopen maand veertig jaar lang vergeten proefflessen op schroefdop. Met opmerkelijk resultaat.
De 65-jarige hoogleraar Feuillat ruimde een van zijn twee caves eens op en trof tot zijn verbazing en aantal oude flessen wijn met schroefdop. Hoewel hij de flessen eigenlijk al had toebedeeld aan de glasbak, drong het ineens tot hem door dat dit flessen zijn uit 1964 en 1966. Ineens herinnerde hij zich dat hij in het begin van de jaren zestig, in de beginjaren van zijn carrière als wetenschappelijk medewerker in Dijon getuige was van een paar experimenten onder leiding van zijn toenmalige leermeester. Die bottelde in de midden jaren zestig een aantal bourgognewijnen op schroefdop. Het experiment kreeg in Dijon echter weinig aandacht en raakte na een paar jaar in de vergetelheid. Zo ook de proefflessen in de kelder van Feuillat.
Hij stelde een correspondent van Le Figaro voor om de wijnen gezamenlijk te proeven. De cave-condities waren verre van ideaal, maar het was het proberen waard. Na de proeverij in maart van dit jaar kwamen Feuillat en de correspondent van Le Figaro tot de conclusie dat de flessen op schroefdop zich fenomenaal hebben ontwikkeld. Boven alle verwachtingen. Sterker nog, toen ze vervolgens op zoek gingen naar dezelfde wijn met kurk uit hetzelfde jaar, blijkt dat die kwaliteit niet in de buurt komt van de flessen met schroefdop.
Bron: www.wijnkring.nl