Nieuws
Spanje wellicht grootste wijnproducent tegen 2015.
Een Frans rapport in opdracht van de organisatie van Vignerons Indépendents verwacht dat Frankrijk binnen afzienbare tijd genoegen zal moeten nemen met een positie van runner up in de kopgroep van wijnproducerende landen. Spanje wordt getipt als nummer 1 in 2015. Het rapport gaat uit van een structurele daling van de Franse opbrengst van 52,8 miljoen hectoliter (de doorsnee van 2000 t/m 2004) tot nog maar 43,9 miljoen hectoliter.
Het Franse wijngaardareaal is de afgelopen decennia al fors ingekrompen, van 1,23 miljoen hectare in de jaren zeventig tot ongeveer 850.000 hectare nu. Dit is gebeurd in het kader van een in 1988 gestart Europees rooiprogramma om overproductie tegen te gaan. In Italië liep de aanplant teug van 1,4 miljoen naar eveneens 850.000 hectare. Spanje beschikt daarentegen over 1,16 miljoen hectare wijngaarden. Zelfs al ligt de gemiddelde opbrengst daarvan een stuk lager dan van Italiaanse of Franse wijngaarden, dan nog zal het ook in productie onvermijdelijk nummer 1 worden. Anders dan Frankrijk heeft Spanje geen last van afzetproblemen.
De verkoop van Rioja loopt gesmeerd. In 2007 werd een record bereikt van 271,6 miljoen liter (+ 10 miljoen liter en + l 3,75% in vergelijking met 2006). Een overweldigende meerderheid van 244,4 liter was rood. Daarvan bestond dan weer 60% uit wijnen met enigerlei rijping. De export groeide met 7% en is nu goed voor bijna een derde van de totale verkopen. Nederland, 6e in de rij van exportlanden, volgde de trend niet. Hier was juist een teruggang met 12,3% te noteren.
Rioja heeft zich recentelijk voorzien van een nieuwe ‘corporate identity' in de vorm van een gestileerde druivenstok. Volgens de consejo regulador zou die de kernwaarden uit verleden, heden en toekomst belichamen. Trefwoord: innovatie op basis van traditie.
Over de oogst 2007 is men in datzelfde Rioja prima te spreken. De officiële kwalificatie voor de jaargang luidt ‘zeer goed'. In 2007 bleef het volume ietwat achter bij dat van 2006, maar de kwaliteit liet dankzij het lange groeiseizoen weinig te wensen over. De wijnen vertonen structuur en intensiteit in kleur, geur en smaak. Saillant detail: de pluk duurde twee volle maanden, van 3 september tot en met 2 november.
Bron: WIC
Door René van Heusden
Reacties