Nieuws
Steeds meer Poolse fruittelers in de wijnbouw
Door de ongunstige klimatologische omstandigheden is Polen nu niet direct de beste plaats om met wijnbouw te starten. Maar sinds er wijn op flinke schaal wordt gemaakt in onder meer Canada zijn steeds meer Poolse fruittelers geïnteresseerd geraakt in het produceren van druiven, vooral bestemd voor het produceren van wijn. Navraag bij het Poolse ministerie van Landbouw wijst uit, dat de productie echter nog slechts beperkt is, om en nabij de 150 ha, maar groeit wel gestaag. De verwachting is dat de productie in 2010 rond de drie miljoen flessen zal schommelen. Dat Polen een echt groot wijnproducerend land wordt verwacht niemand, maar met de klimaatveranderingen in volle gang, weet je maar nooit. Het biedt in elk geval soulaas voor boeren die van andere teelten nauwelijks rond kunnen komen, hoewel ook in dat traject het telen van gewassen voor het produceren van biodiesel uitkomst aan het bieden is. Tot 2004 werd de teelt van wijndruiven in Polen nauwelijks serieus genomen, totdat de EU Polen in 2005 plotseling schaarde in de rij van Europese wijnproducerende landen. Er mogen volgens de Europese wetgeving in Polen officieel 39 verschillende druivenrassen worden verbouwd voor het maken van witte wijn. 32 voor het maken van rode en 5 voor het maken van rosé. En dat opende direct extra mogelijkheden voor de Poolse druiventelers om serieuzer met het maken van wijn aan de gang te gaan. Inmiddels zijn de eerste wijngaarden in bedrijf. Het betreft dan wijngaarden van 10-12 ha, maar ook een groot aantal kleinere. De meeste wijngaarden zijn in het westen en zuidelijk deel van het land gesitueerd. De gemiddelde productie ligt rond de 7500 liter per hectare (10.000 flessen). De productiekosten per hectare zijn overigens wel hoger dan in zuidelijker productielanden: gemiddeld rond de € 12.000-25.000 per hectare, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de ligging van de wijngaard. Pas na 4 jaar komt de productie goed op gang en na 6 jaar kan worden gesproken van een volledige oogst van een perceel. Bij een middenprijs van rond de € 4 per fles is wijnmaken dan altijd nog viermaal profijtelijker dan het telen van bijvoorbeeld aardappelen. De Poolse wijnen zullen we maar heel sporadisch op de exportmarkt aantreffen, want de wijnboeren richten zich qua afzet (net als hun Nederlandse collega’s) vooral op de lokale en regionale hotels, restaurants, passanten en toeristen. Het telen van tafeldruiven is voor de Poolse fruittelers overigens nooit een optie geweest. Om goede resultaten te behalen moeten die in kassen of plastic tunnels geteeld worden en daardoor zijn ze altijd vele malen duurder dan de massa-importen uit zuidelijke productielanden. Maar net als in Nederland (Westland) heb je ook daar nog een handvol telers die dat toch proberen. Ze hebben er zelfs een in 2004 geregistreerde eigen variëteit ontwikkeld, de ‘Danmarpa Polonia’.
Bron: slijtersvakblad
Reacties