Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Stof in wijn doet bij muizen het effect van te vet eten teniet

De stof resveratrol, die van nature in wijn voorkomt, zorgt er bij muizen voor dat de nadelige effecten van vet voedsel op de gezondheid teniet worden gedaan. Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston. Overmatig gebruik van vet in het voedsel vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten en versnelt de veroudering.

De wetenschappers deden hun onderzoek met drie groepen muizen van ongeveer een jaar oud. Eenderde van de muizen kreeg gewoon voedsel, eenderde kreeg te veel te eten en bovendien voedsel met een hoog gehalte aan vet. De derde groep kreeg hetzelfde voedsel aangevuld met een hoge dosering resveratrol. Na een jaar was van de laatste groep nog bijna 60% van de muizen in leven. Dat gold ook voor de groep met het normale dieet. Van de groep die te veel en te vet voedsel kreeg was nog 42% van de muizen in leven.

De muizen die resveratrol kregen toegediend werden wel net zo dik als de muizen op het vetrijke rantsoen. Ze kregen echter geen last van aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. Of dat ook voor mensen geldt, moet nog worden onderzocht. De leider van het onderzoek, David Sinclair, heeft het bedrijf Sitris opgericht dat een pil op de markt wil brengen met een hoge concentratie resveratrol. Onderzoek moet uitwijzen of het middel werkt en veilig is voor mensen.

Bron: Nature / FoodHolland

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 27 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/stof-in-wijn-doet-bij-muizen-het-effect-van-te-vet-eten-teniet.htm