Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Stof uit rode wijn bevordert bloeddoorstroming.

Polyfenolen uit rode wijn hebben een positief effect op bloedvaten, maar het nuttigen van veel rode wijn of alcohol tegelijk, is hoe dan ook verkeerd. Dat stelt internist Dylan de Lange van het UMC Utrecht in zijn proefschrift. Hij ontdekte dat polyfenolen via een speciale receptor bloedplaatjes remmen, het bloed klontert hierdoor minder snel. Maar bij de consumptie van zes glazen alcohol of rode wijn in korte tijd blijkt de vaatwand niet meer goed te kunnen verwijden.

Langdurig, gematigd alcoholgebruik van één à twee glazen per dag zou goed zijn voor hart- en vaatziekten, doordat alcohol, en specifiek rode wijn, de bloeddoorstroming bevordert. De Lange onderzocht het effect van polyfenolen uit rode wijn op bloedplaatjes, die verantwoordelijk zijn voor het samenklonteren van bloed. Het blijkt dat polyfenolen binden aan de PECAM-1-receptor en dat de stollingsactiviteit van bloedplaatjes daardoor ruim een uur afneemt. Dit leidt tot betere bloeddoorstroming.

De Lange bestudeerde ook het effect van ‘binge drinking’ op de bloedvaten van de onderarm. Na een hoge dosis alcohol, zes glazen rode wijn of een andere drank, blijken de vaten zich slecht te kunnen verwijden als dat wel nodig is. Tevens klonteren bloedplaatjes sneller samen. Beide verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

De Lange promoveert op 30 mei aan de Universiteit Utrecht.

Bron: UMC Utrecht

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 26 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/stof-uit-rode-wijn-bevordert-bloeddoorstroming.htm