Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Toegestane hoeveelheid sulfiet in wijn nog te hoog

De Europese wetgeving omtrent de toegestane hoeveelheid sulfiet in wijn is te laks. Dat stelt Test-Aankoop naar aanleiding van de publicatie van de wijngids die de consumentenorganisatie jaarlijks op de markt brengt. Een Europese richtlijn uit 2005 verplicht de aanwezigheid van sulfiet te vermelden wanneer de dosis meer bedraagt dan 10 mg/l. Dat is volgens Test-Aankoop een goede zaak, maar toch hekelt de consumentenorganisatie nog steeds de algemene toegelaten hoeveelheden.

Lakse wetgeving
Test-Aankoop bekritiseert de lakse wetgeving en eist dat lagere sulfietgehaltes worden opgelegd. "Overigens blijken wijnbouwers zelf al heel wat minder sulfiet te gebruiken in de praktijk", klinkt het. In de nieuwe Wijngids 2008, waarin ook 62 rode bordeauxwijnen werden onderzocht, bleek zelfs geen enkele bordeauxwijn boven de toegelaten hoeveelheid sulfiet te zitten.

Zwavelige smaak
De toegestane hoeveelheid verschilt van wijnsoort tot wijnsoort. Sulfiet of zwaveldioxide (SO2) is een substantie die aan wijn wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat die goed bewaart en niet oxideert. Teveel sulfiet geeft de wijn een zwavelige smaak met een nare nasmaak en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen en allergische reacties. Dankzij de moderne vinificatiemethodes kan het sulfietgehalte fors worden teruggeschroefd.

Steeds meer aandacht
"Onder andere door lobbywerk van Test-Aankoop kreeg het probleem van sulfietallergie de laatste jaren meer aandacht. Deze richtlijn wordt vandaag blijkbaar strikt opgevolgd. Dat blijkt bij het recente onderzoek dat wij deden bij bordeauxwijnen", zegt Nico De Bie van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie zegt tevreden te zijn met deze evolutie maar ziet het ook als een signaal dat de wettelijke bepalingen ter zake te laks zijn en dus naar omlaag moeten. (belga/tdb)

Bron: Het Laatste Nieuws

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 05 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/toegestane-hoeveelheid-sulfiet-in-wijn-nog-te-hoog.htm