Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Weer een evenwichtige wijnoogst voor de Alsace

In de Alsace heeft een klassieke winter plaatsgevonden. Dit wil zeggen stevige vorst in de maanden december en januari en veel sneeuw in de bergen. Toch is er echter in deze periode weinig neerslag gevallen, slechts 150 mm tussen de maanden november en maart. De maand april was zacht en regenachtig, wat de uitbotting van de stokken bevorderde. Aan het eind van de maand mei wezen de thermometers echter bijna 30 graden aan. Ook in juni en juli was het warm wat garant heeft gestaan voor een goede groei van de wijnstokken. Veel wijnboeren zijn in deze periode begonnen met een groene oogst om de rendementen op een zo goed mogelijke wijze te beheersen.

Augustus begon goed, maar de tweede helft was erg wisselvallig, met grote schommelingen tussen hoge en lagere temperaturen. Ondanks alles beschikken de druiven over een interessante zuurgraad. Het mooie weer aan het einde van augustus heeft gezorgd voor een goede rijping en een goede sanitaire staat van de druiven.

De oogstdata:

Rekening houdend met de verschillende graad van rijpheid voor de afzonderlijke rassen, heeft het Comité Régional d’Experts des Vins d’Alsace dit jaar de volgende aanvangsdata voor de oogst van 2005 vastgesteld:

  • AOC Crémant d’Alsace: 7 september alle druiven waar Crémant van gemaakt mag worden, met uitzondering van de Riesling. Deze druif is vanaf 15 september geoogst
  • AOC Alsace: 22 september Chasselas, Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Klevener de Heiligenstein en de Muscat en 29 september Riesling en de Gewurztraminer
  • AOC Alsace Grand Cru: 22 september Muscat en de Pinot Gris en 29 september Riesling en Gewurztraminer
  • Vendanges Tardives & Sélection de Grains Nobles: 6 oktober Muscat en de Pinot Gris en 13 oktober Riesling en Gewurztraminer

Om het beste uit de druiven te halen en kwaliteit op de markt te brengen, is er besloten de rendementen van de AOC en de Grand Cru nog lager te houden dan de toegestane plafonds en minder gebruik te maken van de mogelijkheid om de most te verrijken.

De resultaten:

De Crémants worden aangekondigd als fris en fruitig. De resultaten van de Riesling zijn dit jaar ongelijkmatig verdeeld over de verschillende regio’s. Hier en daar was er sprake van onvoldoende rijpheid van de druiven en elders had men door een snelle ontwikkeling van de druif last van rotting.

De Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Noir, Pinot Gris en ook de Muscat zijn dit jaar mooi in balans en erg fruitig. De Gewurztraminer zorgt voor een goed aroma. Het mooie naseizoen heeft gezorgd voor een edele rotting. Dit moet een magnifieke uitwerking hebben op de Vendanges Tardives en de Sélections de Grains Nobles.

Vanuit kwantitatief oogpunt wordt de oogst dit jaar geschat op 1.220.000 hl, dit is 3% minder dan de oogst van 2004. Van deze totale oogst wordt 270.000 hl op de markt gebracht als AOC Crémant de overige 950.000 hl als stille wijnen.Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 26 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/weer_een_evenwichtige_wijnoogst_voor_de_asace.htm