Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wijn te duur in helft Belgische restaurants

Meer dan de helft van de Belgische restaurants hanteert veel te hoge prijzen voor de wijnen die ze serveren. Zo'n 52 procent rekent meer dan het driedubbele aan van de inkoopprijs. Vooral bij huiswijnen swingen de prijzen de pan uit met pieken tot acht keer de inkoopprijs. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling bij 821 Belgische restaurants die Belga kon inkijken aan de vooravond van de wijnbeurs Megavino.

Het onderzoek naar de prijzen voor wijn in Belgische restaurants is van de hand van wijnkenner- en journalist Alain Bloeykens. Hij bestudeerde de wijnkaarten van 821 Belgische restaurants van vier verschillende categoriën: klassiek Franse, internationale keuken, brasseries/bistrots/eetcafés en wijnbars.
De onderzochte zaken liggen voor zestig procent in Vlaanderen, dertig procent in Wallonië en tien procent in Brussel. Bloeykens hield voorts rekening met 3 prijscategorieën: onder de 25 euro, tussen de 25 en 50 euro, boven de 50 euro.

Als aanvaardbare winstmarge hanteerde Bloeykens dat een restauranthouder de inkoopprijs mag verdriedubbelen, onder meer omdat ook de belastingdiensten die norm hanteren. De wijnkenner stelde vast dat de consument in 52 procent van de restaurants meer dan die aanvaardbare prijs betaalt. De absolute uitschieter was een zaak waar een bepaalde wijn zestien keer duurder was.

Lees het volledige artikel op de website van Het Nieuwsblad.

Reacties

Reageer!

DE BIEDe reusltaten van dit onderzoek bevestigen wat we allen reeds konden vermoeden.

Mijn advies en lijfspreuk is in dit geval: de betere wijnen worden gedronken thuis, alleen of (het liefst) met (wijn-)vrienden.


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 05 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/wijn-te-duur-in-helft-belgische-restaurants.htm