Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wijn uit Languedoc wordt weer per zeilschip verscheept

In maart wordt een zending van 60.000 flessen wijn uit de Languedoc in Zuid-Frankrijk per zeilschip in de Ierse hoofdstad Dublin verwacht. Dit is de eerste zending wijn uit de Languedoc per zeilschip sinds het einde van de 19e eeuw.

De zending per zeilschip spaart 140 gram CO2 per fles in vergelijking met de in deze tijd gebruikelijke verschepingsmethoden. Het idee om weer zeilschepen in te zetten komt van Frederic Albert, oprichter van zeilscheepvaartmaatschappij Compagnie de Transport Maritime a la Voile (CTMV).

Het eerste schip van een serie van in totaal zeven schepen dat zal worden ingezet is de in 1896 gebouwde 52 meter lange driemaster Belem, het laatste Franse koopvaardijzeilschip dat in Frankrijk gebouwd werd. In 2013 moeten de overige zes in te zetten schepen van stapel gelopen zijn.

Het eerste nieuw te bouwen schip gaat 6 miljoen euro kosten en zal met een lengte van 52 meter een 1000 vierkante meter zeil een topsnelheid kunnen behalen van 14 knopen.

De wijnen worden met binnenvaartschepen via Sete en Beziers over het Canal du Midi en Canal du Garonne naar Bordeaux gebracht om daar aan boord van de Belem geladen te worden. De retourlading zal bestaan uit vermalen en in Frankrijk te recyclen wijnflessen.

Volgens de reder is er bijzonder veel belangstelling voor deze milieuvriendelijke wijze van verschepen, want er zouden zich al 50 producenten uit de Languedoc als deelnemer aan het project hebben aangemeld en er zou nog een wachtlijst zijn met 200 producenten.

De wijnen van de eerste zending worden van een speciaal etiket voorzien met een logo van het zeilschip en de slagzin “Per zeilschip vervoerd, beter voor het milieu”.

Bron: Yahoo News / wijn.blieb

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/wijn-uit-languedoc-wordt-weer-per-zeilschip-verscheept.htm