Sluip op de ochtend van glasophaling maar eens door uw straat: u zult in de plastic bakken flink wat wijnflessen vinden. Culinaire specialist André Peeters en wijnkenner Alain Bloeykens kunnen dat alleen maar bevestigen: "Veel Vlamingen drinken tegenwoordig alle dagen wijn". Vandaar dat ze samen een boek schreven waarin ze nagaan welke wijn bij onze dagelijkse Vlaamse gerechten past. Met andere woorden: 'Wijn voor konijn'.
"Er bestaan duizend-en-één boeken waarin de lof wordt gezongen van grote wijnen en culinaire hoogstandjes, maar een boek dat je vertelt welke wijn je bij pakweg biefstuk of mosselen kunt drinken is er niet", zegt André Peeters die in Plaza de culinaire pagina's verzorgt. Daarom lieten André Peeters en onze wijnspecialist Alain Bloeykens vier grote supermarkten (Carrefour, Delhaize, Colruyt en Spar) wijnen uitzoeken bij 50 courante Vlaamse gerechten die voorgesteld door de KVLV dat onder andere het standaardwerk Ons kookboek uitgeeft.
Vijf gerenommeerde chefs - Guy Van Cauteren ('t Laurierblad), Paul Hendrickx (Aneth), Felix Alen (Hof te Rhode), Jean-Marie Smets (De Eiken) en Tony Robyns (Hoeve St. Paul) - maakten de gerechten klaar, onze kenners proefden en selecteerden de ideale wijnen voor elk gerecht.
Bron: Het Volk