Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wijnbouw explosief gegroeid in Nederland

Het wijnbouwareaal in Nederland is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd, van 40 naar 160 hectare. Van de ruim 130 commerciële wijngaarden zijn er 66 met een oppervlakte van 1 hectare of meer. In volle productie leveren deze wijngaarden volgens VitConsult, hét kenniscentrum voor wijnbouw en vinificatie, inmiddels ruim 800.000 liter wijn op. Deze groei kan vooral worden toegeschreven aan het feit dat de afgelopen jaren druivenrassen beschikbaar zijn gekomen die goed afrijpen in ons (iets warmer geworden) klimaat en een goede kwaliteit wijn opleveren. Als deze groei de komende jaren doorzet, ligt een wijnbouwareaal van meer dan 200 hectare in 2010 binnen bereik.

Hybride druivenrassen combineren een hoge schimmeltolerantie met vroegrijpheid. Rassen als regent, rondo, johanniter en solaris hebben klassieke rassen als riesling, müller thurgau, auxerrois en pinot noir in aantal inmiddels ver overtroffen. Ze worden op dit moment alweer opgevolgd door nieuwe rassen als cabernet cortis en pinotin.

De belangstelling van de Nederlandse consument voor wijn uit eigen land als streekproduct blijkt groot en neemt nog steeds toe. Toch is de Nederlandse wijnproductie klein ten opzichte van het verbruik. De wijngaarden produceren samen zo'n 800.000 liter wijn per jaar. Dat is slechts 0,25% van de jaarlijkse Nederlandse wijnconsumptie.

Bron: slijtersvakblad

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 18 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/wijnbouw-explosief-gegroeid-in-nederland.htm