Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wijnoogst Alsace 2007: Geduld wordt beloond!

Terwijl de eerste fase van het vinificatieproces van 2007 wordt afgerond, prijzen de wijnboeren van de Alsace elkaar met de kwaliteit van de oogst. Hier ging echter wel een en ander aan vooraf.

De klimatologische omstandigheden waren dit jaar erg ongewoon. Na een zeer zachte winter, waren de maanden april en mei buitengewoon zonnig met temperaturen die regelmatig boven de 30 graden uitkwamen. Door deze uitzonderlijke warmte stonden de wijnstokken omstreeks 25 mei al in bloei; een maand eerder dan normaal. Echter, verschillende regenperiodes in juni, met name de laatste, richtten veel schade aan. Onweers- en hagelbuien teisterden op 20 juni het hart van de Alsace, waardoor de totale oogst van 400 ha en de gedeeltelijke oogst van 1200 ha wijngaard verloren gingen. Daarnaast werd de voorsprong van de lente voor een groot deel tenietgedaan door de koelere en bewolkte weersomstandigheden in juli en augustus.

Dit alles heeft ertoe geleid, dat het Comité Régional d'Experts des Vins d'Alsace (CRINAO) de volgende aanvangsdata van de oogst van 2007 heeft vastgesteld:

Voor de AOC Crémant d'Alsace:
  • Woensdag 22 augustus: alle druivenrassen die onder deze appellatie vallen, met uitzondering van Riesling en Chardonnay (waarvan de oogst op 27 augustus begon).
Voor de AOC Alsace en de AOC Alsace Grand Cru:
  • Woensdag 5 september: alle druivenrassen van deze appellaties, behalve Riesling en Gewurztraminer. Of te wel: Chasselas, Sylvaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Klevener de Heiligenstein en Muscat.
  • Maandag 10 september: Riesling en Gewurztraminer.
De "Vendanges Tardives" en "Sélections de Grains Nobles":
  • Vanaf woensdag 19 september
Voor de AOC Crémant d'Alsace begon de oogst onder betere omstandigheden. In een vroeg stadium hebben de wijnboeren de druiven van de vroegrijpe terroirs binnengehaald. De Alsace profiteerde van een uitstekende septembermaand, zonder extreme weersomstandigheden. Warme dagen en frisse nachten zorgden voor een langzame en perfecte rijping van de druiven.

De professionals hebben zich "langzaam gehaast" om de gezonde druiven in optimale rijpheid te oogsten en hiermee de perfecte kwaliteit en kwantiteit te behalen. Alle wijnen vertonen een goede frisheid, zijn aromatisch en voortreffelijk in balans. De Pinot Noirs hebben veel kleur en tonen van rood fruit. De Pinot Gris zijn van uitzonderlijke kwaliteit met aromatische honingachtige tonen. De Riesling heeft een langer rijpingsproces nodig gehad, maar de voortekenen zijn zeer gunstig. De Alsace wijnen van 2007 zijn perfect in balans. Bovendien resulteerden de uitstekende klimatologische omstandigheden van later in het seizoen in een grote hoeveelheid Vendanges Tardives en Sélections de Grains Noble.

De totale hoeveelheid na beëindiging van de oogst is 1.643.000 hl. Dit is 4,6% minder dan vorig jaar. Het voorziene volume voor de oogst van 2007, met een omvang van 1.200.000 hl, zal worden toegevoegd aan de initiële voorraad, om zeker te zijn dat de beschikbare voorraad kan voldoen aan de groeiende vraag naar Alsace wijnen.

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 26 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/wijnoogst-alsace-2007-geduld-wordt-beloond.htm