Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wordt 2003 een historisch wijnjaar?

Wordt 2003 een historisch wijnjaar of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. In Frankrijk is het een jaar van uitersten. Zware hagel- en stormschade aan de ene kant en extreem lange droogte en warmte aan de andere kant zorgden voor een flink kleinere oogst dan normaal.
 
Om blind te zeggen dat 2003 goed is, is gevaarlijk. In nagenoeg alle Franse wijnbouwgebieden had men verspreid over het jaar te kampen met zware hagelbuien, die duizenden hectares wijngaard verwoestte. En dan het warme weer, dat tevens leidde tot de zwaarste bosbranden aller tijden. In Zuid-Frankrijk, maar ook in andere Mediterrane landen. Echter de oogsten die men binnenhaalde zijn van uitzonderlijke kwaliteit, mits men streng selecteerde tijdens de pluk.

In Bordeaux was de oogst twee a drie weken eerder begonnen dan normaal. Men moet teruggaan naar 1893 om zon vroeg jaar te vinden. De witte wijnen zijn hier uitzonderlijk van kwaliteit en de rode zijn ten tijde van dit schrijven nog niet geoogst. Het lijkt er op dat men de eerste "Australische jaargang" in het noordelijk halfrond gaat meemaken.

In Duitsland, Oostenrijk en Italie had men nagenoeg een gelijk beeld van de oogst. In Duitsland kon men op sommige plaatsen zelf vier weken eerder dan normaal beginnen met de oogst. Men drinkt er nu al de bekende "Federweisse", jonge gistende most. Italie heeft de oogst ook al binnen en men verwacht een groots jaar, ook al is de opbrengst door de grote droogte en hagelschade gering.

Spanje en Portugal zijn ook getroffen door hevige bosbranden. De wijnoogst is hier klein doch subliem van kwaliteit. In de Douro verwacht men een mooi jaar voor Vintage Port.
 
Bron: www.clubd-c.nlReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 07 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/wordt2003eenhistorischwijnjaar.htm